Vitamín D je skupinové označení pro skupinu sterolů, z nichž hlavní jsou ergokalciferol (D2) a cholekalciferol (D3). Z těchto provitamínů vzniká v kůži pod vlivem UV záření vlastní vitamín D, který se v játrech hydroxyluje na kalcidiol a v ledvinách na nejúčinnější kalcitriol.
Hlavní zdroje vitamínu D: játra mořských ryb, žloutek a máslo
Vitamín D hraje spolu s parathormonem a kalcitoninem základní roli v kalciové homeostáze.
Vitamín D udržuje normální vstřebávání vápníku ve střevě a normální transport vápníku v těle
Potřebná dávka je 400 m.j. (10 ug) denně. V zimě a při malnutrici může být vyšší
Nedostatek vitamínu D (hypovitaminóza, deficit) má zevní a vnitřní příčiny. Dochází k němu při nedostatečném přijmu potravou, nedostatku UV záření, poruchách vstřebávání v tenkém střevě, vzácně také při ztrátě vazebného proteinu močí (nefrotický syndrom) nebo při receptorové rezistenci.
U dětí je důsledkem nedostatku vitamínu D nedostatečná mineralizace kostí a vznik metabolické osteopatie – křivice (rachitida)
U dospělých nazýváme tuto metabolickou osteopatii – osteomalacii.
Vitamín D se dále v posledních letech používá k léčbě a prevenci osteoporózy, zejména u starých lidí, chodících málo na slunce. Dávka se obvykle kombinuje s přídavkem vápníku.
Více viz www.theramex.com